Web Analytics Made Easy - Statcounter

پل‌های عابر پیاده مناسب‌سازی نشده، نه تنها زمینه تسهیل در رفت و آمد افراد کم‌توان جسمی را فراهم نمی‌کنند بلکه برای تردد دانش‌آموزان و افراد سالم هم مخاطره برانگیز است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از بلاغ، مردم در جاده‌های اصلی و برخی مواقع در محورهای فرعی استان مازندران شاهد نصب پل‌های عابر پیاده هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


پل‌های عابر پیاده‌ای که با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و با هدایت سازمان حمل و نقل و جاده‌ای مازندران ساخته می‌شود.

پل‌های بلند و شیب و پیچ تند آن همیشه و همیشه مورد انتقاد مردم و رسانه‌ها بوده است.

انسداد حریم پل و اجبار به عبور برای رفت و آمد از روی پلی که امکان گذر از آن با سلامت برای افراد سالم بالای 40 سال هم وجود ندارد، از اقدامات تحمیلی است که نشان از اجبار کردن مردم برای عبور از پل‌های ناایمن دارد، هر چند مخاطرات عبور از جاده هم بسیار است.

در حال حاضر عبور و مرور از پل‌های احداث شده حتی برای کودکان مدرسه‌ای هم بدون مخاطره نبوده و به دلیل پله‌های تند امکان رها شدن افراد کم سن و سال وجود دارد.

با وجود نقائص بسیار زیادی که پل‌های عابر پیاده در استان مازندران دارد، مدیران حمل و نقل جاده‌ای استان اصرار بر استفاده از پل عابر پیاده به شیوه فعلی دارند و در برخی اظهارات سعی دارند توپ را به زمین مردم بیاندازند.

مرگ 107 نفر از عابران پیاده طی 7 ماهه اخیر که توسط پزشکی قانونی منتشر شده، نشان می‌دهد که در حوزه عبور و مرور عابران پیاده باید اقدامات جدی انجام شود که یک مورد اصلی و اساسی مناسب‌سازی پل‌های عابر پیاده است.

به اذعان متولیان بهزیستی استان مازندران حدود 10 درصد مردم استان معلول کم‌توان جسمی و حرکتی هستند، 10 درصد جمعیت مازندران را سالمندان تشکیل می‌دهند و 15 درصد افراد هم در طول سال به انواع و اقسام بیماری دچار هستند.

در مجموع و به صورت عملیاتی حدود 35 درصد از جمعیت 3 میلیونی استان مازندران شرایط استفاده از پل‌های عابر پیاده‌ای که در حال حاضر حتی به تعداد انگشت‌شمار هم مناسب‌سازی نشده است را ندارند، ولی اصرار به ساخت شیوه نامناسب پل‌های عابر پیاده همچنان وجود دارد.

خبرنگاران و دغدغه نامناسب بودن پل‌های عابر پیاده

عدم مناسب‌سازی پل‌های عابر پیاده یکی از سوالات چندین و چند ساله خبرنگاران استان مازندران از مسئولان اجرایی حمل و نقل جاده‌ای مازندران است و پاسخ متولیان امر به سوالات خبرنگاران قانع‌کننده نیست و در هر نشست خبری متولیان حمل و نقل و پایانه‌های استان مازندران به این موضوع اشاره یا مورد پرسش خبرنگاران قرار می‌گیرند.

احمدآفرین محمدزاده مدیرکل حمل و نقل جاده‌ای مازندران در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در نشست خبری در این ارتباط، اظهار کرد: یکی از ابزارهای ما در تهاتر برای تبلیغات و سرمایه‌گذاری در ساخت پل توسط بخش خصوصی انجام می‌شود.

وی اضافه کرد: این تبلیغاتی که انجام می‌شود برای برگشت سرمایه هزینه انجام شده است، ممکن است در برخی از نقاط تبلیغی دیده نمی‌شود ولی پل ساختیم، سعی داریم پل‌ها بر اساس تقاضاهای منطقه‌ای، مردم و مقامات محلی ساخته شود، در جاده‌ها محدودیت‌های از بابت زمین داریم.

مدیر کل حمل و نقل جاده‌ای مازندران بیان کرد: برای پل عابر پیاده مهدشت ساری به بسیاری از ارگان‌ها پاسخ دادیم که چرا یک مقداری از پل در زمین شخصی قرار گرفته است، بسیاری از کارها در زمان اجرا با مشکل مواجه می‌شود.

محمدزاده تصریح کرد: ما خودمان می‌دانیم که سازه پل باید آسانتر و شرایط روان‌تر داشته باشد، گام به گام به دنبال مکانیزه کردن پل هستیم و اصلاح سازه را در دستور کار خویش قرار دادیم.

با این اظهارات به نظر می‌رسد که چندان تمایلی برای مناسب‌سازی پل‌های عابر پیاده در استان مازندران وجود ندارد.

دو نمونه از پل ساخت شده عابر پیاده در جاده ساری فرح‌آباد رو به روی دانشگاه پیامبر اعظم و پارک تجن ساری نشان می‌دهد که امکان مناسب‌سازی پل عابر پیاده با هزینه کم وجود دارد و از این دو نمونه پل به صورت جدی استفاده می‌شود.

ساخت پل‌های عابر پیاده تنها و تنها ابزار دست شرکت‌ خصوصی برای تبلیغ کالا و ارائه گزارش عملکرد متولیان حمل و نقل پایانه‌ها برای اینکه اعلام کنند که اقدامی در این راستا انجام داده‌اند هست ولی عامه مردم از ساخت این پل‌ها استفاده‌ای نمی‌برند.     انتهای پیام/  

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۱۹۵۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشکلات روانشناختی چه ارتباطی با چاقی دارد؟

هانیه شهرابی فراهانی، روانشناس بالینی با اشاره به شرم ناشی از اضافه وزن در زندگی گفت: هر چند که اضافه وزن به خودی خود، مشکلات سلامتی زیادی به همراه دارد؛ اما مسائل روانشناختی ناشی از چاقی و اضافه وزن بیشترین آسیب را به زندگی اجتماعی یک نفر وارد می‌کنند. افرادی که اضافه وزن دارند، به خصوص کسانی که از کودکی دچار این مشکل شده اند، به جز بیماری‌های جسمی مثل دیابت و فشار خون بالا، متاسفانه در معرض مشکلات روانشناختی مثل مشکلات عزت نفس، احساس نقص و شرم، احساس بی کفایتی و بی ارزشی هم قرار می گیرند. 

او در پاسخ به این سؤال که چرا با وجود همه آسیب‌هایی که اضافه وزن برای افراد دارد، خیلی‌ها در کاهش وزن موفق نیستند، بیان کرد: بررسی‌های زیادی نشان می‌دهند افرادی که دچار اضافه وزن هستند، به شکل متفاوتی فکر می‌کنند و وقتی مدل ذهنی و روش فکر کردن این افراد تغییر می‌کند، می‌توانند به شکل با ثباتی وزنشان را کم کنند.

شهرابی افزود: این افراد معمولاً از دوران کودکی یا اوایل نوجوانی خودشان را خیلی چاق تصور می‌کرده اند و تصویری که از خودشان دارند تقریبا تناسبی با واقعیت ندارد. خیلی از افرادی که دچار اضافه وزن هستند، از خوردن به عنوان روش اصلی تنظیم هیجان استفاده می‌کنند. مثلاً وقتی مضطرب هستند بیشتر غذا می خورند یا وقتی خسته هستند سعی می کنند با غذا خوردن خستگی را از تن به در کنند. 

او گفت: خیلی‌ها، شب‌ها بیشتر سراغ خوردن می‌روند. تفاوت خوردنِ هیجانی با خوردن از سر گرسنگی این است که در خوردن هیجانی موضوع برطرف شدن میلِ گرسنگی نیست. خیلی وقت‌ها حتی فرد از غذا خوردن لذت نمی‌برد؛ بلکه صرفا غذا یا خوراکی می خورد تا هیجانش را تنظیم کند. انگار غم، خشم و اضطرابش با خوردن برطرف می‌شود. نه تنها خوردن کمکی به تنظیم هیجان نمی‌کند، بلکه باعث می‌شود فرد احساس گناه زیادی نسبت به رفتارش و خشم زیادی از خودش که پرخوری کرده تجربه کند.

شهرابی اظهار کرد: از بین تمام هیجان ها، شرم هم به دفعات بیشتر و هم با شدت بیشتری در افراد مبتلا به چاقی تجربه می‌شود. فردی که با چاقی دست و پنجه نرم می‌کند ناخواسته بیشتر اتفاقات بد و خنثی در زندگی را به چاقی ربط می‌دهد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیگر خبرها

  • ۶۵ درصد تلفات جاده ای گیلان راکب موتورسیکلت و عابران پیاده هستند
  • صدور مجوز راه‌اندازی کارخانه در سیستان و بلوچستان به صورت استانی انجام می‌شود
  • مشکلات روانشناختی چه ارتباطی با چاقی دارد؟
  • پول‌ های زیر فرش/ پردرآمدترین مشاغل خانگی کدام‌اند؟
  • (ویدئو) زنده ماندن معجزه‌‌‌آسای عابر پیاده از واژگونی تریلی
  • مناظره های انتخاباتی مجلس در مازندران از فردا پخش می شود
  • آغاز پخش مناظرات تلویزیونی دور دوم انتخابات مازندران از فردا
  • آغاز پخش مناظره نامزد‌های انتخابات دور دوم مجلس از فردا
  • بی توجهی به جلوی راننده ۱۷ ساله جان عابر پیاده را گرفت
  • رفتارهای نادرست در شیوه زندگی تهدیدی جدی برای سلامتی انسان